1. Anasayfa »
  2. Rehberlik Testleri

KPSS Çözümlü Rehberlik Testi Online Çöz 2

Tebrikler - KPSS Rehberlik Test Soruları Çöz 2 (Çözümlü) rehberlikhasan1 adlı sınavı başarıyla tamamladınız. Sizin aldığınız skor %%SCORE%% en yüksek skor %%TOTAL%%. Hakkınızdaki düşüncemiz %%RATING%%
%%SCORE%% Doğru sayısı
%%TOTAL%% Soru sayısı
%%PERCENTAGE%% Doğru yüzdesi
%%WRONG_ANSWERS%% Yaptığınız yanlış sayısı

Yanıtlarınız aşağıdaki gibidir.
Soru 1
Küçük ve önemsiz gibi görünen kararlarında bile bireylerin mümkün olduğu kadar zengin bilgiye ihtiyacı vardır. Bireyin göremediği seçenekleri görmesine ve giderek sorunlarını kendi başına çözebilen bir kişi haline gelmesine yardım etmek rehberliğin başlıca hedeflerinden birini oluşturur. Yukarıdaki parçada rehberlik ve psikolojik danışma sürecinde bireye hangi özelliğin kazandırılmasının gerekliliği vurgulanmaktadır?
A
A) Analitik düşünebilme
B
B) Öz saygı
C
C) Kendini kabul
D
D) Özerklik
E
E) Eleştirel düşünebilme
1 numaralı soru için açıklama 
Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin bireye kazandırmak istediği özelliklerin başında özerklik gelir. Özerklik bireyin kendi kendine yetebilmesi, problemlerini kendi başına çözebilmesidir. Rehberlik yardımı sürecinde bireye problem durumlarında sunulacak yardım asla onun yerine problemi çözmek değildir. Birey seçeneklerini araştırma konusunda yönlendirilir, problem çözme becerileri konusunda desteklenir ve bu yolla bireyin sorunlarını kendi başına çözebilen bir birey olmasına yardımcı olunur. (Cevap D)
Soru 2

İnsanlar arasındaki iletişim problemlerinin nedenlerinden biri de insanların “herkes, her zaman, daima, asla” gibi sözcükleri çok sevmeleridir. Örneğin “Anasına bak kızını al; kenarına bak bezini al.” insanların kullanmayı çok sevdiği “daima, her zaman, herkes” sözcüklerinin bir ürünüdür. Yukarıda bahsedilen iletişim çatışması nedeni hangisidir?

A
A) Aşırı genelleme
B
B) Kişileştirme
C
C) Kutuplaştırma
D
D) Mutlakacılık
E
E) Keşkecilik
2 numaralı soru için açıklama 
Genelleme yapmak belli bir durumun ya da bir özelliğin, her yerde, herkes için geçerli olacağını düşünmektir. “Herkes, her zaman, daima ve asla” gibi kelimeler genelleme ifadeleridir. Anasına bak kızını al sözü de bir genellemedir ve tüm kızların anneleriyle aynı özellikler taşıdığı varsayımına dayanır. (Cevap A)
Soru 3
3. VE 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. “Emekliyiz gönüllüyüz Projesi”, cumhurbaşkanımızın eşi Hayrünisa Gül Hanımefendi’nin himayelerinde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında tespit edilen ihtiyaçlar çerçevesinde emekli öğretmenlerin gönüllü hizmet vermelerini amaçlayan bir sosyal sorumluluk projesidir. Bahsedilen projeye katılan gönüllü öğretmenlerden Emine Hanım proje ile ilgili duygu ve düşüncelerini şu cümlelerle ifade etmektedir: “Ben kendimi her zaman bu toplumun bir parçası olarak gördüm. Emekliye ayrılınca kendimi boşlukta hissettim. Bilgi birikimimi neden boşa harcayayım diye düşünmeye başladım. Ben bu projeyle, gençlerimize yardımcı oldukça onlara sevgi ve güven verdikçe çok mutlu oluyorum. Bu benim topluma karşı sorumluluğum.” 3. Emine Hanım’ın bu sözleri Erikson’un kuramına göre hangi psikososyal dönem için örnek oluşturur?
A
A) Üretkenliğe karşı durgunluk
B
B) Benlik bütünlüğüne karşı umutsuzluk
C
C) Yakınlığa karşı yalnızlık
D
D) Çalışkanlığa karşı aşağılık
E
E) Kimliğe karşı rol karmaşası
3 numaralı soru için açıklama 
Orta yetişkinlik yıllarını kapsayan üretkenliğe karşı durgunluk döneminde kişi evi dışında da topluma karşı yararlı işler yapabileceği, kendinden sonraki kuşaklara rehberlik edebileceği sürece üretkendir ve mutludur. Emine Hanım’ın işe yaradığı, toplum için yararlı olduğu duygusuna sahip olduğunu gösteren bu sözleri onun üretkenliğe karşı durgunluk döneminde olduğunu ve dönemi başarıyla geçirdiğini göstermektedir. (Cevap A)
Soru 4
Emine Hanım’ın projeye katılma davranışı üzerinde aşağıdaki ihtiyaçlardan hangisinin daha fazla rol oynadığı söylenebilir?
A
A) Fizyolojik
İpucu:
B
B) Güvenlik
C
C) Estetik
D
D) Saygı - saygınlık
E
E) Bilme – tanıma
4 numaralı soru için açıklama 
Emine Hanım’ın projeye katılımını sağlayan temel neden topluma yararlı olmaktır. Kendine toplumun bir parçası olarak görmesi ve sorumluluk alması bunu kanıtlar niteliktedir. Bu yöndeki yani toplumsal duyarlılığa yönelik davranışların temelinde saygınlık ihtiyacı bulunmaktadır. (Cevap D)
Soru 5
Rehberlik hizmetlerinin tarihsel gelişimi içinde çeşitli rehberlik uygulamaları, izledikleri stratejiler yönünden bazı farklılıklar göstermektedir. Seçeneklerde verilen stratejilerden hangisi rehberliğin herkesin ihtiyacı olan bir süreç olduğunu savunan anlayış ya da rehberliği uyumsuz kimselere verilen yardım olarak gören anlayışın uç noktalarını ifade etmektedir?
A
A) Sürekli ya da bir problem ile bağlantılı olma
İpucu:
B
B) Öznel ya da nesnel alana odaklaşma
C
C) Çok yönlü ya da tek yönlü olma
D
D) Eğitici ya da yöneltici olma
E
E) Kendi kendini değerlendirme ya da başkaları tarafından değerlendirilme
5 numaralı soru için açıklama 
Rehberlik hizmetlerini sürekli bir süreç olarak ele alan stratejiye göre bu hizmetler devamlı süreçtir. Bir problemi olsun olmasını herkesin rehberliğe ihtiyacı olduğu bu stratejinin temelidir. Bu stratejinin diğer ucunda rehberliği kriz odaklı, problem çözme temelli olarak gören strateji yer almaktadır. (Cevap A)
Soru 6
Ne anlatsam size kendimle ilgili? Herkes gibi benimde hiçbir şey bilmediğimi mi, kendimle ilgili? Ne fark edecek, anlatsam? Hep yazdık, yazdık,.. Nasıl bu dünyada avazın çıktığı kadar bağırsan duyacak olmaz ya, bu yazdıklarım da öyle… Sınıftaki otobiyografi uygulamasında kendini yukarıdaki satırlarla ifade eden bir öğrenci için aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılamaz?
A
A) Rehberlik uygulamalarına yönelik inancını kaybetmiştir
İpucu:
. .
B
B) Kendini tanımakta yetersizlik duygusuna kapılmıştır.
C
C) İnsanların kendini tanımadığını düşünmektedir.
D
D) Uygulamaya yönelik isteksizdir
E
E) Ailesiyle iletişim problemleri yaşamaktadır
6 numaralı soru için açıklama 
İlk iki cümlede öğrenci kendisini tanımadığına ve çevresindeki bireylerinde onu tanımadığına inandığını belirtmektedir. Kendisi ile ilgili bir şeyler anlatmasının yararsız olacağını, daha öncede benzer uygulamalarda kendini anlatmasının sonuçsuz kaldığını ifade etmesi rehberlik uygulamalarına yönelik inancın zayıfladığını ve isteksizliğini gösterir. Aile ilişkilerindeki bir olumsuzluğu belirten bir ifade söz konusu değildir. (Cevap E)
Soru 7

Rehber öğretmen Melih Bey üniversite sınavlarına hazırlık hizmeti veren bir dershaneye iş başvurusunda bulunur. Dershane müdürü rehberlik servisinden beklentilerini şu cümlelerle ifade eder: “Öğrencileri tanımaya yönelik bir çok standart ölçme aracımız var. Sizden bu araçları sistematik olarak uygulamanızı, sonuçlara göre öğrencilerin motivasyonları arttırmanızı, verimli çalışmalarını sağlamanızı, öğrencilere uygun üniversite ve bölüm yönlendirmeleri yapmanızı bekliyoruz.” Dershane müdürünün bu sözlerine göre rehberlik anlayışı ile ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisi yapılabilir?

A
A) Uyum sağlayıcı işlevi ön planda tutmaktadır.
B
B) Rehberliği öğretim etkinliğini tamamlayıcı bir unsur olarak görmektedir.
C
C) Yönetici/yöneltici bir rehberlik anlayışını benimsemektedir.
D
D) Gelişimsel rehberliği temele almaktadır
E
E) Rehberliğin krize müdahale ve iyileştirici işlevlerinin önemini vurgulamaktadır
7 numaralı soru için açıklama 
Müdürün rehberlik servisinin işleyişine yönelik beklentileri çağdaş anlamda rehberlikten çok yöneltme kavramına uygun düşmektedir. Müdürün ön gördüğü sistemde danışman aktif ve egemen bir modeldir. Uygulamada danışan testlerden ve diğer ölçme araçlarından elde edilen verileri sınıflandıracak ve birey hakkında karar verecektir. (Cevap C)
Soru 8
Okulların açılmasından yaklaşık 2 ay sonraydı. Lise birinci sınıf öğrencilerinden A. D. öğrenci tuvaletinde sigara içerken yakalanır. Öğrenci ile ilgili disiplin soruşturması başlatılır. A.D disipline yönelik geldiği okulda bir uygulama olmadığını söyler. Okula yeni başladığını disiplin ile ilgili bir şey bilmediğini söyler. Öğrencinin savunması okuldaki rehberlik hizmetlerinden; I. oryantasyon, II. psikolojik danışma, III. bireyi tanıma, IV. bilgi verme, V. izleme ve değerlendirme hangilerinin yetersiz sunulduğu ya da sunulmadığını kanıtlar niteliktedir?
A
A) I, III ve IV
B
B) I, II ve V
C
C) II, III ve V
D
D) I ve III
E
E) II ve IV
8 numaralı soru için açıklama 
Öğrenci savunmasında okul kurallarını, disiplin uygulamalarını bilmediğini söylemektedir. Okul açılalı yaklaşık 2 ay olduğu belirtilmiştir. Bu süreçte okula yeni başlayan lise birinci sınıf öğrencilerine oryantasyon hizmetiyle okul kuralları tanıtılmalıdır. Bilgi verme hizmetiyle öğrenciye ihtiyaç duyduğu yönetmelik bilgisi sunulmalıdır. Bireyi tanıma uygulamalarına başlanarak riskli gruplar tespit edilmeye çalışılmalıdır. (Cevap A)
Soru 9

Rehberlik hizmetleri bireyin öznel dünyasına yöneliktir. Ancak bireye yöneliş asla toplumun göz ardı edileceği anlamı taşımaz. Rehberlik hizmetleri aynı zamanda topluma karşıda sorumludur. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde mesleki rehberlik hizmetlerinin toplumsal işlevi en doğru biçimde ifade edilmiştir?

A
A) Ekonomi politikalarına uygun birey yetiştirilmesinin sağlar.
B
B) Bireyleri uygun iş seçimleri yaparak işsizlikte etkin mücadele sağlar.
C
C) Ülkedeki insan gücünün etkin kullanılmasında aktif rol alır
D
D) Toplumsal sorunlara yönelik mesleki temelli çözüm politikaları üretir.
E
E) Kültürel değerlerin devamlılığını mesleki etik yoluyla sürdürür.
9 numaralı soru için açıklama 
Mesleki rehberlik bireyin kendi ve seçeneklerini tanıması, uygun mesleki kararlar alabilmesi ve yerleştiği meslekte gelişmesi için sunulan sistemli yardımları içerir. Mesleki rehberlik ile bireylerin her türlü mesleki etkinlikten doyum sağlamaları amaçlanır. Uygun mesleki kararlar, etkili mesleki gelişim bireyi mutlu edeceği gibi iş gücünün niteliğinin ve etkinliğinin artmasını sağlayacaktır. Mesleki rehberlik ile sunulan bu bireysel yardımlar aynı zamanda toplumsal amaçlara da hizmet eder. (Cevap C)
Soru 10
Milli Eğitim Müdür Yardımcısı / Şube Müdürü Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) I II Milli Eğitim Müdürü PDR hizmetleri bölümü İdari işler bölümü Özel eğitim bölümü Rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin il ve ilçe düzeyinde örgütlenmesine yönelik verilen şemada numaralandırılmış bölümlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
A
A) Yürütme komisyonu Danışma kurulu
İpucu:
B
B) Rehberlik daire başkanlığı RAM müdürü
C
C) İl rehberlik şubesi Projeler şubesi
D
D) İl danışma komisyonu Merkez komisyonu
E
E) İdari işler dairesi Öğrenci işler bölümü
10 numaralı soru için açıklama 
İl düzeyinde rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, valiliğe bağlı olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğünün idareciliğinde örgütlenmiştir. Milli Eğitim Müdürlüğü düzeyinde Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri’nden sorumlu genel müdür yardımcısı yada şube müdürü başkanlığında toplanan İl Danışma Komisyonu (I) ile yürütülmektedir. Rehberlik ve araştırma merkezi kuruluş düzeni içinde Merkez Komisyonu (II) oluşturulmaktadır. (Cevap D)
Soru 11
Aşağıdakilerden hangisi empatinin bileşenlerinden biri olarak kabul edilemez?
A
A) Kendini o kişiymiş gibi tasarlayabilme becerisine sahip olma
B
B) Karşıdaki bireyle özdeşleşme çabası sergileme
C
C) Empati kurulan bireyin sorunlarını kendi sorunu durumuna getirmekten sakınma
D
D) Empati sürecinde kendi kimliğini ve bağımsızlığını koruma
E
E) Empati kurulan bireyin duygularıyla kendi duygularını ayırt edebilme
11 numaralı soru için açıklama 
Empati karşımızdaki bireyin duyduklarını ve yaptıklarını onun açısından anlamak onun kişisel dünyasına girmek ve onun dünyasını ona göründüğü biçimde duyumsamaktır. Empati kişinin kendini o kişiymiş gibi tasarlayabilmesine bağlıdır. Eğer “gibi” koşuluna uyulmazsa süreç özdeşleşmeye kayar. Birey onun yerine kendini koyamaz, o olur. Özdeşleşmede birey karşısındakinin duygu, düşünceleriyle kendininkileri ayıramaz. (Cevap B)
Soru 12
Bireyin yaşadığı sorunlara ilişkin duygularının olumlu yönde değişimini kolaylaştırma. Kişinin, benzer sorunların başkaları tarafından da yaşanabileceğini fark etmesini sağlama. - Özellikle eğitsel rehberliğe yönelik amaçlara ekonomik ve etkili biçimde ulaşmayı sağlama. - Bireyin sorunlarına ilişkin sağaltıcı (terapötik) bir ortam oluşturma. Yukarıda sıralanan amaçlar doğrultusunda rehber öğretmeninin izlemesi gereken en etkili yol hangisidir?
A
A) Bireysel rehberlik ve psikolojik danışma uygulamalarına ağırlık verme
İpucu:
B
B) Önleyici etkinlikler yerine iyileştirici amaca yönelik etkinlikleri tercih etme
C
C) Rehberlik ve psikolojik danışma etkinliklerinde grup yaklaşımından daha sık yararlanma
D
D) Sınıf rehber öğretmenlerinden psikolojik danışma sürecinde yararlanma
E
E) Tamamlayıcı işleve yönelik rehberlik etkinliklerini
12 numaralı soru için açıklama 
Soruda verilen öncüllerden ilkinde bireyin yaşadığı sorunları algılaması değişmesi, bunları başka bireylerinde yaşayabileceğini fark etmesi vurgulanmaktadır. İkinci öncülde hizmetleri ekonomik sunumu, üçüncü öncülde ise terapötik ortam oluşumunu vurgulanmaktadır. Buna göre birinci amaç ve üçüncü amaç için grupla psikolojik danışma ikinci amaç içinde grupla rehberlik etkili araçlardandır. Bu amaçlar doğrultusunda rehber öğretmenin grup yaklaşımını tercih etmesi etkili bir yol olacaktır. (Cevap C)
Soru 13
Rehber öğretmenin yaptığı bu çalışmalar hangi rehberlik türü kapsamında yer almaktadır?
A
A) Mesleki rehberlik
İpucu:
B
B) Grup rehberliği
C
C) Önleyici rehberlik
D
D) Kişisel - sosyal rehberlik
E
E) Eğitsel rehberlik
13 numaralı soru için açıklama 
Rehber öğretmen bu çalışmasını akademik başarı ve yetenek düzeyi başarı ilişkisi doğrultusunda gerçekleştirmiştir. Akademik başarı eğitsel rehberliğin çalışma konusudur. (Cevap E)
Soru 14
Rehber öğretmen Hakan Bey bu çalışmasında hangi rehberlik hizmet birimine yönelik bir çalışma gerçekleştirmemiştir?
A
A) Çevre ile ilişkiler
İpucu:
B
B) Oryantasyon
C
C) Müşavirlik
D
D) Tamamlayıcı rehberlik
E
E) Bireyi tanıma
14 numaralı soru için açıklama 
Ev ziyareti çevre ve aile ile ilişkiler aileye yönelik bilgilendirme ise müşavirlik kapsamındadır. Akademik başarıyı arttırmaya yönelik bu çalışma tamamlayıcı bir hizmet olarak da değerlendirilebilir. Öğretmenin yardım sunacağı öğrencileri belirtme sürecinde de bireyi tanıma hizmetleri ön plandadır. (Cevap B)
Soru 15
Rehber öğretmen Hakan Bey akademik başarısızlıkları olan ve yetenek düzeylerine uygun başarı göstermeyen öğrencilere yönelik bir çalışma planlar. Test ve anket uygulamaları ile yardım edeceği öğrencileri belirler. Öğrencinin sınıf öğretmeni ve başarısız derslerinden birinin branş öğretmeni ile birlikte öğrencilerin evlerine ziyaretler planlar. Bu ziyaretlerde velilere çocuklarla iletişim, çocuktan beklentilerin ne olması gerektiği ve çocuğa uygun bir çalışma ortamı hazırlama konusunda bilgiler verir. Rehber öğretmenin bu çalışmadan beklediği yarar ve amaçları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A
A) Rehberlik çalışmalarında iş birliği sağlamak
B
B) Velide uygun bir yaklaşım oluşturmak
C
C) Eğitsel başarıyı desteklemek
D
D) Öğrencileri daha yakından tanımak
E
E) Mesleki - eğitsel planlamanın önemini belirtmek
İpucu:
15 numaralı soru için açıklama 
Rehber öğretmen çalışmaya öğrencinin sınıf öğretmeni ve branş öğretmenlerini de dahil ederek bir iş birliği ortamı oluşturmuştur. Çalışma eğitsel başarıyı desteklemek için gerçekleştirilmiş ancak eğitsel - mesleki planlamaya yönelik bir amaç ve çalışma söz konusu değildir. (Cevap E)
Sınavı tamamlamak için butona tıklayınız, yanlışlarınız gösterilecektir. Sonuçları al.
15 tamamladınız.

Benzer Testler

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir.